تصمیمگیری یک فرآیند ذهنی است که طی آن یک مسیر را از میان چندین مسیر انتخاب میکنیم. در واقع تصمیم گرفتن یعنی توان تشخیص بهترین راه از میان راههای متعددی که پیش روی انسان قرار دارد. واژه تصمیمگیری در لغت به معنای اراده کردن، قصد کردن و در اصطلاح انتخاب کردن از میان دو یا چند راه کار یا گزینه است. بنابراین تصمیمگیری فرایند ارزشیابی گزینهها و راههای موجود، بررسی پیش بینی نتایج هریک از آنها برای رسیدن به هدف و در نهایت انتخاب است. تصمیمگیری روند شناسایی و انتخاب گزینهها بر اساس ارزشها و ترجیحات تصمیم گیرنده است. هر تصمیم مسئولیتها و نتایجی دارد که بر زندگی انسان تاثیر میگذارد. اگر افراد بتوانند فعالانه در مورد اعمالشان تصمیمگیری کنند مسلماً در سطوح بالاتری از سلامت روان قرار خواهند گرفت. این مهارت توجه و دقت ما را در زمان تصمیمگیری بالا میبرد و باعث کم شدن خطاها میشود. فرد بدون داشتن این مهارت فردی نمیتواند انتخاب درست داشته باشد بنابراین مجبور است استرس و اضطرابی را که در اثر انتخاب نادرست بر او وارد میشود تحمل کند. هرچه تصمیمگیری مناسب و درست باشد بهداشت روانی فرد و جامعه را تامین کرده و به ایجاد یک زندگی خوب و موفق کمک میکند.
تصمیم گیری در مدیریت
تصمیم گیری در مدیریت مقوله جدی و پرمناقشهای است. تصمیمگیرندهها از نتایج ضعیف و کند بیزار هستند. سه تمرین میتواند به ارتقا سطح تصمیمگیری کمک کرده و رهبران بدبین را قانع کند که زندگی بعد از واگذار کردن وظایف و تفویض اختیاراتشان همچنان وجود دارد.
طبقهبندی کردن، نظام مند و ساختارمند کردن موضوعات گوناگون و تبدیل به یک زبان مشترک و استانداردسازی یکی از اهداف علـم مـی باشـد. قـوارههـای طراحـی شـده توسـط اندیشمندان گاهی نقطه مطلوب و بایستها را در تیررس خود قرار می دهد و گـاهی وضـعیت موجود و توصیف چیزی هستند که در حال اجرا میباشد.
چه چیزی مانع تصمیم گیری مؤثر میشود؟
- نداشتن اطلاعات کافی
اگر اطلاعات کافی ندارید، ممکن است احساس کنید تصمیمی بیپایه و اساس میگیرید.
به منظور جمعآوری اطلاعات لازم برای تصمیم گیری، زمان صرف کنید، حتی اگر زمان بسیار محدودی دارید. در صورت لزوم، جمعآوری اطلاعات را با تعیین اینکه کدام دادهها اهمیت بیشتری برایتان دارند، اولویتبندی کنید. - تعداد افراد تصمیم گیرنده
تصمیم گیری توسط یک گروه بسیار مشکل است زیرا هر کس دید و ارزشهای خود را دارد و با اینکه دانستن این دیدگاهها و چرایی و چگونگی اهمیت هر کدام، بسیار مهم است، شاید ضروری باشد که یک نفر مسئولیت تصمیم گیری را بر عهده بگیرد. گاهی، گرفتن هر تصمیمی از بیتصمیمی بهتر است. - وجود وابستگی های عاطفی
معمولا افراد به وضعیت موجود بسیار وابستهاند و تصمیمات قرار است تغییراتی ایجاد کنند، که این تغییر وضعیت برای بیشتر افراد سخت بهنظر میرسد.
اما به خاطر داشته باشید که «تصمیم به تصمیم نگرفتن» نیز خود یک تصمیم است.
چرا باید مهارت تصمیمگیری را در خود تقویت کنیم؟
اصلی ترین وظیفه هر مدیری، تصمیم گیری در جهت دستیابی به اهداف سازمانی می باشد. حل مسئله بدون تصمیم گیری ممکن نخواهد بود و از آن جایی که هر سازمان یا فرد روزانه با مشکلات و مسائل مختلفی رو به رو می شود، حل مسئله از طریق تصمیم گیری نقش بسیار مهمی ایفا می کند.
تحقیقات نشان داده زمانی که افراد میتوانند آگاهانه و فعالانه در مورد اعمالشان تصمیمگیری کنند در سطوح بالاتری از سلامت روان قرار خواهند گرفت چون بدون داشتن مهارت تصمیمگیری نمیتوانند انتخابهای درستی در زندگی داشته باشند و استرس، اضطراب و احساس گناه بالایی را در اثر انتخابهای نادرست تجربه میکنند و به تدریج سلامت روانشان پایین خواهد آمد.
بنابراین اگر میخواهید مانند افراد موفق به هدف هایتان در زندگی برسید و قدرت ارزیابی و انتخابتان را با اتکا به دانش تصمیمگیری و تکنیکهای کاربردی و مفیدی که در حوزه تصمیمگیری وجود دارد افزایش دهید باید با فرایند تصمیمگیری مطلوب آشنا شوید و مهارت تصمیمگیری را در خود تقویت کنید.
حرف آخر
در
این مقاله به بررسی تعریف مدیریت و راهکاری بهبود مدیریت، پرداختیم و باید در نظر
گرفت که مهمترین اصل مدیریت تصمیم گیری می باشد و برای گرفتن هر تصمیمی باید ابتدا
هدف از تصمیمی که قرار است گرفته شود مشخص گردد. شما میتوانید با تعیین نوع تصمیمی که قرار
است بگیرید، چالشها و زوایای آن را بهتر شناخته و تصمیمات درستتر و سریعتری
اتخاذ کنید.
دیدگاه شما